POLECAMY
PATRONAT HONOROWY
prof. Wiesław Banyś
Most Przyjaźni w Cieszynie | 7 lipca | godz. 11.00, 13.00, 15.00
"Sztuka utrzymywania równowagi biologicznej w ekosystemach" ,
Mikroorganiczny wypas.
Żyjemy w oceanie mikroorganizmów – na dłoni jest ich więcej niż liczba ludzi na Ziemi. Zamieszkują niedostępne i wrogie życiu obszary. Jednakże wszystkie czemuś służą. Odpowiadają za większość przemian biochemicznych w przyrodzie. Przetwarzają materię organiczną, żywność i ,,produkują” wiele cennych substancji.
Mikroorganizmy są tradycyjnie używane do wytwarzania produktów spożywczych. Dzięki wykorzystaniu procesu fermentacji powstają produkty o nowych właściwościach, takie jak: chleb na zakwasie, sery żółte, jogurt, wino, kapusta kiszona, tofu i inne.
Glina, woda, otręby, melasa, pożyteczne mikroorganizmy - lepimy kule bokashi Lepimy kule by zawrzeć w nich dawkę pożytecznych mikroorganizmów, które trafią do zanieczyszczonej wody. Prace wykonujemy gołymi rękami - nikomu nie zaszkodzi glina, woda i pożyteczne bakterie:) Gotowe kule umieszczamy w przygotowanych pudłach lub koszach. Kosze przenosimy do ciemnego i ciepłego miejsca na 7 dni by kule ,,dojrzały”. Obserwujemy jak pokrywają się białym nalotem świadczącym o właściwym procesie fermentacji. Po tym czasie, lekko podsuszone są gotowe do użycia. Kule BOKASHI najczęściej wykorzystywane są do oczyszczania i rewitalizacji wód. W niewielkich akwenach wrzuca się 3-5 kul na m2 powierzchni. W zbiornikach głębszych i większych na 1m2 powierzchni przypada ok. 10 kul. W pracach ogrodniczych rozkruszone kule podsypane pod rośliny lub potraktowane jako dodatek do podłoża są doskonałym nawozem mikroorganicznym. Szczególnie przydatne w pielęgnacji różaneczników i roślin kwaśnolubnych.
Cel warsztatów: oswajanie bakterii i nauki z tego płynące
Warsztaty Bokashi są doskonałą lekcją praktycznej ekologii: pokazują istotną, choć niewidzialną stronę świata przyrody – odczarowują bakteryjne fatum. Jak na dłoni obserwujemy pracę mikroorganizmów i w efekcie otrzymujemy „Piguły Zdrowia Dla Ziemi” do wrzucenia ich w czasie wycieczki połączonej np. z konkursem plastycznym o dobrych bakteriach.
Celem warsztatów Bokashi jest praktyczna nauka robienia kul – swoistych mieszkań dla ,,dobrych” bakterii oraz przekazywanie dalej tej umiejętności i podstawowej wiedzy o świecie mikroorganizmów.
Kiedy w roku 1993 uratowano od klęski ekologicznej wewnętrzne Morze Seto, Bokashi jako program ratowania zasobów naturalnych zagościło w kanonie działań ekologicznych. Początkowo w Japonii, potem w Chinach, Tajlandii oraz w Europie Zachodniej i USA. Projekt ratowania Morza Seto w Japonii objął swym zasięgiem wszystkie gminy nadbrzeżne i zaktywizował niezależny ruch społeczny. Kule lepiły dzieci, ich rodzice oraz eksponowane osoby publiczne. Efektem działań było przywrócenie równowagi biologicznej w tym akwenie i przekonanie, że w prosty sposób można chronić przyrodę.
W Polsce popularyzujemy Bokashi od 2006 roku. Odbyliśmy kilkaset spotkań warsztatowych w kraju, spotykając się z bardzo dobrym przyjęciem tematu. Warsztaty adresujemy nie tylko do młodych odbiorców z przedszkoli i szkół, lecz także do dorosłych odpowiedzialnych za poprawę stanu środowiska naturalnego.
Warsztaty Bokashi tworzą członkowie Stowarzyszenia EMEKO
Iza Jaglarz
miłośniczka psów i probiotyków,
z zawodu ogrodnik, doradca zielonych technologii - pomaga rolnikom i hodowcom w transformacjach gospodarstw z tradycyjnych na takie bez udziału chemii.
Wykładowca Bokashi z najdłuższym stażem.
Tomek Gącerz
biolog, informatyk i grafik komputerowy - zgrabnie łączy (lepi) te profesje.
Twierdzi, że ręce, które lepią ( bokashi) to ręce prawdziwych przyjaciół przyrody.
Prezes stowarzyszenia EMEKO.
Jarek Jaglarz
ogrodnik, autor kilku wynalazków z pogranicza ekologii w tym mydła z mikroorganizmami. Wymyśla koncepcje naturalnych ogrodów. Doradca probiotechnologii czyli cierpliwy pasjonat rolnictwa mikroorganicznego.
Bokashi uprawia od 2006 roku.